ΒιοδιεγέρτεςΝέαΟ σημαντικός ρόλος του Πηκτινικού Ασβεστίου

Η παραγωγή υψηλής ποιότητας φρούτων και λαχανικών αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις της γεωργίας, καθώς απαιτεί συνεχή έρευνα και ανάπτυξη για τη βελτίωση των ιδιοτήτων των καρπών και την επέκταση της διάρκειας ζωής τους. Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα και την αντοχή των καρπών είναι το ασβέστιο.

Το ασβέστιο αποτελεί βασικό συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των φυτών, συμμετέχει στη διαίρεση και την ανάπτυξη των κυττάρων, καθώς και στον έλεγχο της διαπερατότητας και της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης. Η παρουσία του σε διάφορες μορφές εντός του φυτού, όπως το ελεύθερο ασβέστιο, το ασβέστιο συνδεδεμένο με πρωτεΐνες (γνωστό ως πηκτινικό ασβέστιο) και το αδιάλυτο ασβέστιο (οξαλικά και πυριτικά άλατα), επηρεάζει διάφορες λειτουργίες στα φυτικά κύτταρα.

Σύμφωνα με διαχρονικές μελέτες, το πηκτινικό ασβέστιο αποτελεί έναν από τους κύριους δείκτες της ποιότητας και της διάρκειας ζωής των καρπών. Η παρουσία του σχετίζεται άμεσα με την αντοχή των καρπών στη φυσική υποβάθμιση και την υποβάθμιση λόγω επίθεσης παθογόνων, καθιστώντας το έναν αξιόπιστο δείκτη για τη διάγνωση των αλλοιώσεων πριν και μετά τη συγκομιδή.

Ο προσδιορισμός του δεσμευμένου ασβεστίου πραγματοποιείται σε δείγματα φρέσκων καρπών και αναφέρεται σε χιλιοστόγραμμα ασβέστιο ανά 100 γραμμάρια φρέσκων καρπών. Αυτή η ανάλυση επιτρέπει τη γνώση της διατροφικής κατάστασης του ασβεστίου εντός των καρπών για τη διόρθωση τυχόν ανεπάρκειας αυτού του θρεπτικού συστατικού ή την προσαρμογή των δόσεων λιπασμάτων που προάγουν την αύξηση της ποιότητας του καρπού και κατά συνέπεια, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

Το Biofat 600

Το Biofat 600 είναι ένας νέος βιοδιεγέρτης που βασίζεται σε εκχυλίσματα διαφόρων στελεχών μικροφυκιών που επιλέγονται για την ικανότητά τους να δεσμεύουν το ασβέστιο και να το εισάγουν στο εσωτερικό του φυτού. Μαζί με τα ειδικά συστατικά για αυτή τη λειτουργία, το προϊόν έχει στη σύνθεσή του τους μεταβολίτες των μικροφυκών, μεταξύ των οποίων είναι η γλυκίνη, η προλίνη και ορισμένες άλλες ενώσεις με ωσμορρυθμιστική δράση που διεγείρουν την απορρόφηση και αναρρόφηση του νερού από το εδαφικό διάλυμα με κατεύθυνση προς τα πάνω, κάτι ουσιαστικό για τη λήψη ασβεστίου από το έδαφος από το φυτό, οπότε η αφομοίωση του ασβεστίου αυξάνεται εκθετικά, χωρίς τη χρήση χημικών χηλικών παραγόντων.

Δρα με διπλό τρόπο για την προώθηση της απορρόφησης του ασβεστίου και τη βελτίωση της δομής του φυτού. Αφενός, με την εφαρμογή από τη ρίζα, συμβάλλει στη δομική και καθαρά θρεπτική λειτουργία του ασβεστίου, προάγοντας την κυτταρική διαίρεση και τη δόμηση των κυτταρικών τοιχωμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, το Biofat 600 δεν παρέχει απλώς το ασβέστιο που υπάρχει στο ίδιο το προϊόν, αλλά λόγω της δράσης των συμβατών ωσμολυτών που υπάρχουν στα εκχυλίσματα φυκιών, ευνοεί την απορρόφηση όλου του ασβεστίου που υπάρχει στο έδαφος. Αφετέρου, με τη διαφυλλική οδό, ενισχύει εξωτερικά τη δομή των καρπών, περιορίζοντας την απώλεια υγρασίας και προάγοντας τον σχηματισμό ελαστινών, που είναι σημαντικές για την αντοχή τους στα σκασίματα από φυσιοπάθειες ή άλλες προσβολές.

Το Biofat 600 προσφέρει υψηλής ποιότητας ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των φυτών και την παραγωγή συνεκτικών καρπών με μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής. Με τη χρήση του Biofat 600, οι παραγωγοί μπορούν να εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα και τη μακροζωία των καρπών τους.

 

 

Share on: