ΒιοδιεγέρτεςΟι βιοδιεγέρτες συμβάλλουν στην κλιματικά-έξυπνη γεωργία

Οι βιοδιεγέρτες διεγείρουν τις φυσικές διεργασίες στα φυτά για να βελτιώσουν την πρόσληψη και την αποτελεσματικότητα των θρεπτικών ουσιών, την ποιότητα της καλλιέργειας και την ανοχή στο αβιοτικό στρες, ωφελώντας τόσο την απόδοση όσο και το σθένος των φυτών. Αυτό διασφαλίζει ότι τα φυτά είναι λιγότερο ευάλωτα στις καταπονήσεις, τα παράσιτα και άλλες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τα βιοδιεγερτικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να προσαρμόσουν τα γεωργικά τους συστήματα σε ένα όλο και πιο ασταθές κλίμα, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη βιωσιμότητα της παραγωγής τροφίμων, συμβάλλοντας έτσι σε ένα κλιματικά έξυπνο μοντέλο αγροκτήματος για το μέλλον, το οποίο είναι ταυτόχρονα ανθεκτικό και ευέλικτο.

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους οι βιοδιεγέρτες συμβάλλουν στην κλιματικά-έξυπνη γεωργία, ιδιαίτερα στην αύξηση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στο κλίμα:

 1. Οι βιοδιεγέρτες ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της χρήσης θρεπτικών ουσιών στα φυτά
   • Βοηθούν τα φυτά να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που εφαρμόζονται στα εδάφη
   • Παρέχουν πρόσθετους ωφέλιμους μικροοργανισμούς στο περιβάλλον του εδάφους
   • Ενισχύουν της πρώιμη ανάπτυξη των ριζών
   • Διεγείρουν την παραγωγή ουσιών στις ρίζες

Αυτό βοηθά στη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος των θρεπτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται. Επειδή υπάρχει λιγότερη σπατάλη θρεπτικών ουσιών, η αποτελεσματική λίπανση ανά μονάδα ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους είναι υψηλότερη. Η μείωση των απωλειών θρεπτικών συστατικών στο περιβάλλον περιλαμβάνει την εξάτμιση ορισμένων αερίων αζώτου που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 1. Οι βιοδιεγέρτες συμβάλλουν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της γεωργίας στις κλιματικές αλλαγές
  • Βοηθούν τους αγρότες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, κάνοντας τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές σε αβιοτικές καταπονήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών όπως πλημμύρες, ξηρασία και ακραίες θερμοκρασίες.
  • Ορισμένοι βιοδιεγέρτες ενισχύουν την ανάπτυξη των ριζών στα φυτά, βελτιώνοντας την πρόσβαση στο νερό ακόμη και σε συνθήκες ξηρασίας.
  • Τα φυτά που είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες θα επιβιώσουν καλύτερα από τα κύματα καύσωνα και θα ξεκινήσουν την κανονική ανάπτυξη ξανά πιο γρήγορα όταν οι θερμοκρασίες ισορροπήσουν.
  • Η προστασία από τα αβιοτικά στρες μειώνει επίσης τις πιθανότητες να πέσουν τα φυτά θύματα παρασίτων ή ασθενειών. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι προκλήσεις από παράσιτα και ασθένειες θα αυξηθούν με την κλιματική αλλαγή.

Για παράδειγμα, οι καρποί που σχίζονται λόγω υδρικής πίεσης προσελκύουν παράσιτα και παρέχουν δίοδο σε διάφορα παθογόνα.

 1. Οι βιοδιεγέρτες ενισχύουν την υγεία του εδάφους
  • Με τον εμπλουτισμό της μικροβιοποικιλότητας των εδαφών, οι μικροβιακοί βιοδιεγέρτες συμβάλλουν στη βελτίωση της γονιμότητας, της υγείας και της δομής του εδάφους για να ωφελήσουν την ανάπτυξη των φυτών και την ανθεκτικότητα στις εναλλαγές του κλίματος.

Η υγεία του εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, αλλά και την ικανότητα των γεωργικών εδαφών να αποθηκεύουν άνθρακα.

 1. Η κυκλική φύση των βιοδιεγερτών ενισχύει την αποδοτικότητα των πόρων και μειώνει τις απώλειες θρεπτικών συστατικών

Πολλοί βιοδιεγέρτες προέρχονται από δευτερογενείς πρώτες ύλες, όπως φυτά, φύκια και ζωικά υποπροϊόντα από πολλές διαφορετικές αλυσίδες.Αυτή η βιομηχανική συμβίωση συμβάλλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων σε συστημικό επίπεδο.

 

Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών οι βιοδιεγερτες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του αγρότη. Ωστόσο, η αποδοχή εξαρτάται από την καλύτερη ενημέρωση, τα κίνητρα και τις σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Share on: